Highfield RIB’s

RIB staat voor Rigid Inflatable Boat. Oftewel, RIB is een rubberboot met een stevige romp. Zo wordt een RIB beschouwd als een samensmelting tussen een conventionele boot en een rubberen boot. Benieuwd?

Onze modellen

Classic

Sport

Patrol

Wij bieden een breed assortiment Highfield RIB’s aan. Snel genieten op het water is mogelijk doordat wij uit voorraad kunnen leveren. Kopen is varen!

RIBs zijn meestal steviger te gebruiken dan conventionele pleziervaartuigen. Een RIB boot kan men vergelijken zoals bij auto’s een auto met 4-wiel aandrijving. Een RIB heeft alle voordelen van een rubberboot en een conventionele boot. De eerste RIB boten werden gebouwd in de jaren ’60.

Minder massa maakt verschil
Het totale gewicht van een RIB is aanzienlijk lager dan een conventionele boot. Dit heeft de RIB te danken aan het feit dat de lucht-opgeblazen tubes minder wegen dan een vergelijkbare romp in glasvezel. Dit zorgt er voor dat een RIB sneller gaat, stabieler is en minder brandstof gebruikt. Meestal worden RIB’s uitgevoerd met meerdere zware motoren, waardoor het verbruik vaak nog erg hoog ligt.

Optimale vaar eigenschappen
Bij een RIB is het punt van de zwaartekracht veel lager dan in een conventionele boot. Hierdoor zijn de vaar eigenschappen van het schip ideaal voor ruige omstandigheden.

Comfortabel
De vaareigenschappen van een RIB boot zijn veel beter dan die van een conventionele boot. Dit is omdat de flexibiliteit van de tubes een buffer effect heeft. De invloed van de zee is dus beperkt. Bij een zware klap op het water wordt geluid ook beter gedempt, waardoor de rit veel comfortabeler zal zijn.

Superieure eigenschappen
De veiligheid en eigenschappen van een RIB zijn veel beter dan die van een conventionele boot.
Zelfs al zou de romp zowel aan de binnenkant als de buitenkant geperforeerd worden, zal de boot nog altijd in staat zijn om verder te varen. Afhankelijk van het type motor dat op de RIB is gemonteerd, zult u doorgaans bij een lekke romp toch nog in staat zijn om de boot zelfstandig aan wal te krijgen. Conventionele boten zullen vollopen met water en zinken.

Gebruiksvriendelijk
Het vermogen van een RIB om schokken en wrijvingen te weerstaan tijdens overstappen op grotere boten op zee is de belangrijkste reden waarom RIB’s werden gebouwd in de eerste plaats. Rib’s werden in het begin ontwikkeld voor professioneel gebruik. Verschillende bedrijfstakken werken met RIB boten. Voorbeelden zijn reddingsoperaties op zee en reddingsbrigades, kustbewaking, militaire operaties op zee, kustwacht en bijvoorbeeld de douane. De RIB boot heeft alle van belang zijnde eigenschappen voor deze professionele acties gezien men vaak moet werken onder zeer zware en moeilijke omstandigheden. In de afgelopen jaren hebben RIB’s ook de particuliere markt veroverd. De kopers kunnen de eigenschappen van de RIB boten steeds meer waarderen ten opzichte van conventionele boten die zijn ontwikkeld voor eenvoudige recreatie, visserij of bijvoorbeeld pleziervaart. In hoogglans gepolijste rompen en houten dekken die veel minder efficiënt zijn en minder geschikt voor ruwe omstandigheden.

De nadelen van deze boten zijn voor veel mensen een reden om met een RIB te gaan varen. Dit is de reden waarom RIB’s vandaag de dag zijn uitgegroeid tot een serieuze concurrent in de boten business. In de markt hebben RIB boten de grootste toename in verkoop.